ASA LOWE – Akademia Seniora Aktywnego przy LOWE

Wzmocnienie aktywności społecznej, edukacyjnej, twórczej  i zdrowotnej  wśród osób starszych powyżej 60 roku życia (seniorów) jest głównym celem projektu ASA LOWE realizowanego przez Fundację MIS w partnerstwie z 10 ośrodkami LOWE

AKADEMIA SENIORA AKTYWNEGO to:

• AKADEMIA (zgodnie z platońskim podejściem) to miejsce wiedzy, debaty publicznej, filozofowania, kształtowania wiedzy, umiejętności, postaw – czyli dzisiejszych kompetencji
  • SENIOR – osoba starsza wiekiem, posiadająca wiedzę, doświadczenie, autorytet z tym związany
  • AKTYWNY – przejawiający inicjatywę, biorący żywy udział w czymś.

Akademia Seniora Aktywnego – to afirmacja doświadczenia, autorytetu i wieku poprzez współtworzenie, współuczestnictwo i współodpowiedzialność.
W swej filozofii działania opierał się o następujące zasady:

• niezależności,
  • uczestnictwa,
  • opieki,
  • samorealizacji
  • godności.

Założenia projektu bazują na sprawdzonej w projekcie pilotażowym formule LOWE jako miejsc rzeczywistej partycypacji edukacyjnej osób starszych i ma być kontynuowana w formie odpowiadającej potrzebom i aspiracjom osób starszych. Przy czym metodologia  ASA stosowana przez LOWE będzie zawierać następujące wyzwania:

1. Zapewnienie seniorom poczucia bezpieczeństwa fizycznego (np. opieka, pomoc w czynnościach dnia codziennego, usługi podtrzymujące zdrowie, ochrona przed przemocą i nadużyciami), socjalnego (świadczenia zapewniające należyty poziom konsumpcji) i społecznego (zapewnienie społecznego uczestnictwa);
  2. Jak najdłuższe utrzymanie aktywności i autonomii osób starszych
  3. Wzmacnianie nieformalnych więzi społecznych tworzących sieć wsparcia i zastępowanie ich wsparciem  formalnym,  gdy zachodzi taka potrzeba;
  4. Jak najdłuższe pozostawianie osób starszych w ich dotychczasowym środowisku zamieszkania, jeżeli tego sobie życzą;
  5. Kształtowanie środowiska zamieszkania w taki sposób, by było przyjazne osobom starszym.

Projekt obejmuje 6 bloków tematycznych:

• SPRAWNY UMYSŁ – SPRAWNE CIAŁO – rozwijanie sprawności ruchowej u osób starszych
  • OKNO NA ŚWIAT – rozwijanie kompetencji językowych
  • KOMPUTER DLA SENIORA – rozwijanie kompetencji cyfrowych
  • SPOTKANIE ZE SZTUKĄ – KREATYWNIE I TWÓRCZO – rozwijanie umiejętności twórczych
  • AKTYWNY SENIOR W PRZESTRZENI PUBLICZNEJ – rozwijanie kompetencji społecznych
  • PIERWSZA POMOC DLA SENIORA – rozwijanie umiejętności pomocy dla nieformalnych opiekunów osób starszych

Projekt ASA LOWE jest realizowany we współpracy z następującymi ośrodkami LOWE:

1. OŚRODEK LOWE GORLICE przy Zespole Szkół Technicznych im. Wincentego Pola,
    38-300 Gorlice, ul. Michalusa 6
  2. OŚRODEK LOWE IŁOWO-OSADA  przy Zespole Szkół Zawodowych im. ks. Edmunda Domańskiego w Iłowie – Osadzie, 13-240 Iłowo – Osada, ul. Leśna 10 a
  3. OŚRODEK LOWE IWANOWICE  przy Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Iwanowicach, 32-095 Iwanowice,  Iwanowice Włościańskie 98