SZKOLENIA 2017-06-01T13:43:12+00:00

Zapraszamy do skorzystania z oferty szkoleń
organizowanych przez Fundację Małopolska Izba Samorządowa

Wiemy to doskonale, że oferowane Państwu szkolenia, mają spełniać w pewnym stopniu walor ogólności, którą my rozumiemy jako uniwersalizm przekazywanych treści i poruszanych zagadnień (bez względu na wielkość JST i miejsce położenia); jednakże szkolenia te mają mieć przede wszystkim wymiar praktyczny, tzn. dotyczyć realnie istniejących problemów.

Szkolenia nasze zatem nie tylko omawiają ogólne podstawy prawne, zasady itp., ale koncentrują się na zagadnieniach praktycznych (rozwiązaniach, modelach, wzorach, przykładach) oraz na tych elementach przyszłości, które rozważane są przez organy stanowiące prawo w Polsce.

Taka konstrukcja szkoleń
możliwa jest tylko u nas, gdyż:

status zawodowy fundatorów Fundacji zapewnia dostęp do najlepszych zasobów wiedzy i rozwiązań

jako izba samorządowa na bieżąco poznajemy Państwa problemy i za pośrednictwem naszych współpracowników, precyzyjnie podchodzimy do ich zdiagnozowania oraz zastosowania najskuteczniejszych rozwiązań

Zasady naszych ekspertów:

Fundacja MIS współpracuje z bardzo szerokim spektrum najwyższej klasy ekspertów-praktyków pracujących od lat w i na rzecz JST w Polsce. To dzięki naszym Fundatorom i Współpracownikom dopracowaliśmy się takiego standardu oferty szkoleniowej, jaki trudno będzie znaleźć na rynku.

Połączenie najwyższych standardów edukacyjnych i poprawności metodologicznej (płynącej ze sfery dydaktyki akademickiej) z długoletnią praktyką pracy dla JST daje gwarancję najwyższej jakości, rozumianej jako realizacja następujących zasad:

Nasze szkolenia:

• Centra Usług Wspólnych (CUW) jako forma realizacji zadań jednostek samorządu terytorialnego

• Podatek VAT w branży energetyczno-wodociągowej i wodociągowo-kanalizacyjnej – nowelizacja przepisów, bieżące problemy, najnowsze orzecznictwo

• Podatek VAT – istotne zmiany, kierunki zmian i ewolucja, bieżące problemy

• Zmiany w podatku od nieruchomości – zagadnienia praktyczne z uwzględnieniem najnowszego orzecznictwa

• Postępowanie rekrutacyjne do szkół i przedszkoli publicznych

• Problematyka finansowania zadań oświatowych – część oświatowa subwencji ogólnej

• Ochrona danych osobowych w jednostce samorządu terytorialnego i w placówce oświatowej w praktyce – dokumentacja, rejestracja, kontrola GIODO

• Praktyczne aspekty ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w mikro, małej i średniej firmie

• Prawne, organizacyjne i finansowe uwarunkowania rewitalizacji obszarów zdegradowanych

• Praktyczne aspekty stosowania prawa pracy

• Praktyczne aspekty zamówień publicznych od strony Oferenta/Wykonawcy

• Zamówienia publiczne w samorządzie

Szkolenia na indywidualne zamówienie:

Powyższa lista dostępnych szkoleń, nie zamyka katalogu tematów,
które posiadamy w naszej ofercie.

Na Państwa życzenie jesteśmy gotowi zrealizować szkolenia na indywidualne zamówienie oraz przygotować ich pogłębioną wersję, uszczegóławiającą wskazane przez Państwa zagadnienia.

Gwarantujemy, że proponowane szkolenia dadzą Państwu konkretne przykłady rozwiązań
oraz pozwolą właściwie interpretować przepisy.

W sprawie szczegółowych informacji prosimy o kontakt z biurem Fundacji MIS.