Na zaproszenie Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Krakowie Prezes Zarządu Fundacji Pan Jacek Kwiatkowski wystąpił podczas warsztatów lokalnych liderów w Gminnym Ośrodku Kultury, Sportu i Promocji w Jordanowie. Podczas spotkania uczestnicy mogli usłyszeć między innymi

• kluczowych kompetencjach ważnych dla lokalnych liderów
  • źródłach finansowania rozwoju lokalnych inicjatyw edukacyjnych,
  • #LOWE – czyli Lokalnych Ośrodkach Wiedzy i Edukacji o których opowiedział Pan Kwiatkowski (współautor modelu LOWE)*
* Model Lokalnego Ośrodka Wiedzy i Edukacji (LOWE) jest podstawą do tworzenia i rozwijania ośrodka LOWE prowadzącego działania edukacyjne dla osób dorosłych w środowisku lokalnym, z wykorzystaniem potencjału technicznego i kadrowego szkoły/szkół. Model został wypracowany w ramach programu krajowego PO WER 2014-2020.  W okresie 2017-2022 Fundacja w dwóch edycjach pilotażowych konkursu LOWE uruchomiła we współpracy z organami prowadzącym szkoły (publiczne i niepubliczne)  35 ośrodków LOWE w 11 regionach Polski, w tym 9 LOWE z województwie małopolskim.  Większość z nich funkcjonuje do dnia dzisiejszego, a Fundacja wspiera ich działalność. W obu edycjach projektu grantowego LOWE z oferty edukacyjnej ośrodków LOWE utworzonych przy wsparciu Fundacji skorzystało ponad 9500 osób dorosłych, a w okresie trwałości kolejnych 9000 osób. https://lowe.edu.pl/

LOWE w liczbach:

• 150 LOWE utworzonych w latach 2017-2022
  • 35 LOWE zainicjowanych przez Fundację MIS (2017-2022)
  • Ponad 11 000 osób dorosłych korzystających ze wsparcia edukacyjnego

Mapa źródło: Non-formal adult education in disadvantaged areas in Poland The LOWE network, Stanislaw Drzażdżewski, MEN, Krajowy koordynator ds. Wdrażania Europejskiej Agendy ds. Uczenia się Dorosłych