Zapraszamy mieszkańców, przyjaciół, sympatyków i pasjonatów Dzielnicy II Grzegórzki na piątkowe spotkania w siedzibie Fundacji Małopolska Izba Samorządowa. Spotkania są nawiązaniem i kontynuacją spacerów po podobszarze rewitalizacji GRZEGÓRZKI – WESOŁA tym razem będą odbywać się w formie stacjonarnej. Każde ze spotkań rozumiemy jak kolejny „spacer” po dzielnicy ponieważ chcemy do spotkań zaprosić każdego z Państwa aby niespiesznie, w przyjaznej atmosferze, wspólnie rozmawiać, dyskutować i zachęcać do jeszcze większej sympatii względem tej części Krakowa!

Wierzę, że każdy z Państwa znajdzie w harmonogramie coś dla siebie!

*03.11.2023 (piątek) w godz. 17.00-20.00

„Alfabet R,E,W,I,T,A,L,I,Z,A,C,J,I”

Spotkanie edukacyjno-integrujące w trakcie, którego spróbujemy wraz z mieszkańcami znaleźć skojarzenia związane z każdą literą w wyrazie Rewitalizacja w odniesieniu do znaczenia słowa, działania, definicji, podobszaru  Grzegórzki – Wesoła . Następnie wspólne pomysły, wyrazy wykorzystamy w trakcie Grzegórzeckiego Scrabble gdzie będzie obowiązywała zasada, iż tego dnia można układać tylko te wyrazy, skojarzenia dotyczące rewitalizacji i podobszaru Grzegórzki – Wesoła.

*10.11.2023  (piątek) w godz. 17.00-20.00

„Grzegórzeccy Patroni Ulic”

Spotkanie w przeddzień Święta Niepodległości będzie okazją do porozmawiania czy wiesz kim jest patron Twojej ulicy. Wykorzystamy wszelkie dostępne narzędzia do poznania patronów ulic: internet, encyklopedia, Wasza wiedza ogólna lub szczegółowa, a także publikację Elżbiety Supranowicz „Nazwy ulic Krakowa”. Spotkanie rozpocznie prezentacja patrona jednej z ulic/alei tj. Ignacego Daszyńskiego.  W trakcie spotkania każda z osób będzie mogła wykonać samodzielnie patriotyczny kotylion na Święto Niepodległości.

*17.11.2023  (piątek) w godz. 17.00-20.00
Miejsce: Fundacja Małopolska Izba Samorządowa, al. Daszyńskiego 16, Kraków

„Pinezka Grzegórzecka – Dyskusja Nad Spacerownikiem”

Spotkanie podsumowujące minione spacery z prezentacją Waszych sugestii i propozycji do umieszczenia w Spacerowniku.

*25.11.2023 (sobota) w godz. 10.00-15.00

Miejsce: Fundacja Małopolska Izba Samorządowa, al. Daszyńskiego 16, Kraków

„Grzegórzecka Wymiana Przemiana: Dzielnicowa wymiana książek (crossbooking), ubrań (ciuchowisko), roślin (plantswapp)”

Masz w domu rzeczy, rośliny, które chętnie przekażesz innej sobie. Lubisz wynajdywać ciekawe rzeczy to masz ku temu okazję. Oddajemy do Waszej dyspozycji stoły, wieszaki, parapety. Liczymy na poznanie Waszych szaf, półek, doniczek. Zapraszamy na wymianę książek (crossbooking), ubrań, roślin, ubrań (ciuchowisko), roślin (plantswapp). Niecodzienna wymiana przy kubku ciepłej herbaty, kawy. Więcej szczegółów już wkrótce!

Udział w spotkaniach jest bezpłatny!

Ze względów organizacyjnych prosimy o zgłoszenie udziału w spotkaniu poprzez formularz zgłoszeniowy:

na adres mailowy: przystanek@fundacjamis.org.pl

lub telefonicznie/sms na numer 535999706

Do zobaczenia!

—————————-

Projekt PRZYSTANEK GRZEGÓRZKI jest realizowany w ramach „Wspierania procesu rewitalizacji – SĄSIEDZKIE INNOWACJE – Przystanek Grzegórzki”. Przedsięwzięcie jest zadaniem publicznym, współfinansowanym ze środków Miasta Krakowa

—————————-

Kraków PL